La privatització del sistema de protecció social: nou capítol en la Mesa del Diàleg Social
La Mesa del Diàleg Social, conformada pel govern de l’Estat, la patronal i els sindicats UGT i CCOO, ha acordat aquest estiu una modificació del sistema de baixes per accidents d’origen traumàtic fora de la feina. Aquesta mesura suposa un nou pas cap a la privatització progressiva del sistema de protecció social.
Més poder per a les mútues
L’acord, justificat amb l’objectiu d’aconseguir una major “eficiència” en la gestió dels accidents traumàtics fora de la feina, atorga més poder a les mútues per intervenir en la nostra salut. Les mútues, recordem, són empreses privades que es financen amb fons públics.
Impacte sobre les condicions laborals
Aquesta nova mesura no és un fet aïllat; s’afegeix a un seguit d’actuacions que no tenen com a objectiu millorar les condicions laborals i socials dels treballadors, sinó que beneficien clarament la patronal. Un exemple recent són els plans de pensions privats que divideixen els treballadors en dues categories segons els ingressos, creant un sistema desigual.
Criteris de diagnosi de les mútues
Les mútues, empreses privades amb afany de lucre, sovint apliquen criteris diferents dels metges del sistema públic de salut, amb un enfocament que pot prioritzar l’interès empresarial per damunt de la salut dels treballadors. Amb el nou acord, les mútues tindran més pes en la diagnosi i seguiment d’accidents d’origen traumàtic ocorreguts fora de l’àmbit laboral, posant en risc la privacitat de l’historial mèdic dels treballadors.
Un model productivista que menysté la dignitat laboral
Aquesta intervenció de les mútues representa la instauració d’un model productivista que no busca la dignificació del treball ni de la vida dels treballadors. És un model que s’oposa a la reducció de la jornada laboral i al foment de pensions públiques justes.
Privatització dels serveis públics
Aquest acord forma part del procés de privatització dels serveis públics i la protecció social, un moviment liderat pel neoliberalisme que concentra la riquesa en mans d’uns pocs.
La posició de La Intersindical
La Intersindical es manifesta fermament en contra d’aquest nou pacte per a la privatització de la salut i els serveis públics. Denunciem que es tracta d’un atac contra els drets de la classe treballadora que només pot generar més conflictes i desafecció social, alhora que fomenta moviments d’extrema dreta que es nodreixen de la precarietat.