Les eleccions sindicals es poden promoure quan es compleixi un dels requisits següents: #
- Quan finalitzi el mandat de 4 anys. Es podran convocar a partir de la data en què faltin tres mesos per a finalitzar el mandat en vigor
- Quan tots els representants siguin revocats o hagin dimitit
- Quan s’hagi declarat nul un procés electoral.
- A partir de sis mesos d’iniciació d’activitats en un centre de treball.
Es podran celebrar eleccions parcials quan:
- Existeixin vacants i no hagin pogut ser cobertes per substitució. El mandat d’aquests representants finalitzarà quan s’esgoti el mandat dels representants ja existents (un cop superats els 4 anys del mandat no és possible la substitució de representants ni fer eleccions parcials).
- Per l’augment de la plantilla a l’empresa o centre de treball per a cobrir els llocs que siguin necessaris fins a la cobertura real de representació. El mandat també finalitzarà quan s’esgoti el mandat dels representants ja existents.
Poden promoure eleccions #
a) Els sindicats que superin el 10% de representativitat a nivell estatal o el 15% a nivell catala i que tinguin més de 1500 delegats.
b) Els sindicats que superin el 1096 de representants de l’empresa.
c) Els treballadors de l’empresa sempre i quan sigui un acord majoritari
mitjançant una assemblea.
Per a convocar eleccions d’una assemblea de treballadors cal seguir els següents passos: #
- Recollida de com a mínim un terç de les firmes de la plantilla per a convocar l’assemblea en els casos de no existir representació unitària. L’assemblea també pot ser convocada pel Comitè d’Empresa o Delegats de Personal vigents en els casos que ja existeixin, però els sindicats presents no vulguin convocar. La convocatòria de l’assemblea per part de la representació unitària existent estalvia la recollida d’un terç de signatures dels treballadors.
- Celebrar l’assemblea. Per a celebrar-la a les instal·lacions de l’empresa cal demanar permís. Si l’empresa es nega a deixar un espai, es pot realitzar en una altra ubicació. També són legals les
assemblees telemàtiques. En qualsevol cas, les votacions a favor o en contra de convocar eleccions han de ser secretes.
S’aixecarà acta de l’assemblea.” Cal elegir un secretari i un president. Cal que hi assisteixi la meitat de la plantilla com a mínim, ja que es necessiten la meitat més u dels vots de la plantilla a favor de convocar les eleccions. També es poden fer assemblees parcials (omplint una acta per cada assemblea) i després fer una acta amb la suma de totes les actes parcials.
Com es registra el preavís electoral? #
El preavís electoral’ per part d’un sindicat s’ha de registrar mitjançant l’aplicació telemàtica a la qual els sindicats tenen accés. En el cas que el preavís sorgís d’una assemblea de treballadors s’ha d’acompanyar també dels models 1.2 i 1.3’i s’haurà de registrar presencialment a l’Oficina Pública de Registre d’Actes corresponent a la demarcació (Barcelona, Tarragona, Girona o Lleida) o enviar-lo per correu administratiu amb certificat de rebuda. El preavís haurà d’indicar data d’inici del procés electoral (data en què es constitueix la Mesa Electoral), que serà com a mínim 1 mes i com a màxim 3 mesos després de la data del registre del preavís.
El convocant de les eleccions ha de fer arribar una còpia del preavís a l’empresa, com a mínim, vint dies abans del dia previst per constituir la mesa electoral. Incomplir aquest requisit pot comportar
l’anul·lació del preavís si l’empresa al·lega que no n’ha tingut coneixement. És convenient trametre el preavís a l’empresa per mitjà de correu, amb justificant de rebut. La data que val és la de presentació de la carta a correus, no la de recepció per part de l’empresa. Sinó també presencialment però amb una còpia i recepció signada per part de l’empresa.
Si hi ha alguna errada al preavís electoral (nom de l’empresa, data d’inici del procés electoral) o manca informació com per exemple els centres de treball afectats, podem solucionar-ho amb el model 1.4 que permet registrar incidències.
Si el convocant de les eleccions, pel motiu que sigui, decideix renunciar a la promoció del procés electoral, després de presentar el preavís, això no impedeix que el procés continuï el desenvolupament normal. En el supòsit que per a una empresa o centre de treball existeixi més d’un promotor i preavís, serà vàlid el primer que s’ha registrat, sempre que reuneixi tots els requisits de validesa. Serà d’aplicació el segon preavís registrat en els casos de qui el presenti ostenti la majoria en la representació als òrgans de representació unitària (és vàlid sumar representació entre 2 candidats per fer valor una majoria).